THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Sunday, July 25, 2010

Chidori's Normal Life Returns!


Mosh mosh. Konbawa minna san!
This is a last minute entry if, anyone would notice it. Hihihi. Didn't have much time to update my blog. Again..It's hard being me.
Anyway, lepas dua minggu yang sangat busy, Chidori finally menjalani hidup yang normal balik pada hari Sabtu dan Ahad. Chidori cuma duduk kat rumah and rehat sambil buat kerja sekolah.
Hari Sabtu, Chidori just berehat jer and main Kuro No Kaze sambil baca buku penyiasatan yang baru aja Chidori beli. Tajuknya ialah, Pembunuhan ABC daripada pengarang bernama Agatha Christie. Okka san kata, Agatha Christie ialah penulis buku cerita penyiasatan yang terkenal. Menulis cerita bersiri detektif ialah kebolehan Agatha Christie.
Born 120 years ago (15 September 1890 –12 January 1976) Agatha Christie wrote 80 detective novels. She also wrote a romance novels under the name of Mary Westmacott. Agatha Christie has been referred to by the Guinness Book of World Records as the best-selling writer of books of all time and the best-selling writer of any kind, along with William Shakespeare. Her works, particularly those featuring detectives Hercule Poirot and Miss Jane Marple, have given her the title the 'Queen of Crime' and made her an important writer in the development of the genre.

Malam Sabtu, Chidori pun mulalah buat kerja sekolah and sambung lagi pada hari Ahad. Sebelum mula baca buku penyiasatan Agatha Christie, Chidori baca sebuah lagi buku novel sampai habis. Buku tu Chidori pinjam kat library sekolah. Chidori memang dah lama nak baca buku tu tapi, Chidori ingat nak beli aja. Tak mau pinjam. Tapi, tak ada masa nak beli. So, bila Chidori nampak aja buku tu kat rak buku library, Chidori terus pinjam. Bukunya ialah..

Siapa pernah baca buku ni? Sangat best tau! Full of imagination. Faisal Tehrani ialah salah seorang novelis kesukaan Chidori. Faisal Tehrani juga dah menulis buku penyiasatan Detektif Indigo 1 and 2. Chidori is waiting for the third one.
And so, that's all. Chidori akan menikmati minggu ini dengan membaca buku-buku penyiasatan. Sangat bahagia!
But still..exam is just on the corner, so tak bahagia sangat lah. Selain baca buku detektif, Chidori akan baca buku..teks sekolah...Let's ganbatte for exam! Let's do it, Tsukasa Chan!

Saturday, July 17, 2010

Another Entry forThe Whole Two Weeks..Again..*sigh*


Konbawa!
Mosh mosh minna san! O genki desuka?
This time, is another post for two weeks. Gomen ne. I'm so busy and didn't really have time to update my blog. Sorry.
Okey, let's move on, Chidori dah promise nak update pasal a wedding that happen just this month. It's a bit out of time, but still okay lah.
Sabtu (3/July/2010)
Rombongan pihak lelaki (that is, Chidori's family members) pergi ke Lepar Hilir untuk ke rumah pengantin perempuan. Kitaorang bertolak around 11:45 am. And then, kitaorang berkumpul dekat stesen Petronas, Gambang. Ada dua buah family lagi join that is, Mak Ngah and the gang and Pak Ngah and the gang. Stay kat stesen Petronas tu almost an hour.

Nampak tak Uncle baju biru kat tepi tu? Itulah Chidori punya beloved father. (Should I call him Otou san?). Sebelah tu ialah Ibu Chidori (my Okka san), and dua orang cousin Chidori (Kok Li and Kak Long -come to think of it,why do I have to call her Kak Long? She's younger then me...)
Bila kitaorang sampai kat Lepar Hilir, kitaoarang pergi ke masjid yang ada kat situ untuk acara akad nikah. Chidori, sebagai jurugambar(tak bertauliah) snap a few picture to kill some time.




Lepas akad nikah, rombongan Chidori berhenti kat sebuah dewan and pengantin tukar baju. Sementara tu, ramai yang berehat and lepak. Chidori pun join lepak sekali.
Masa tu, World Cup belum habis so itulah yang jadi topik utama. Tapi bagi Chidori, World Cup tamat just after Brazil kalah.(-.-)
Bila sampai je kat rumah pengantin perempuan, Chidori mendapat satu tugas yang mengejutkan that is, bawa hantaran daun sirih. Chidori ingat nak jadi jurugambar je. Sebab Chidori yang bawak daun sirih, Chidori lah yang jadi leader of the group.
Sangat memalukan!

And, Chidori terus dengan tugas mengambil gambar.




The next day, kenduri diadakan pulak kat rumah Mak Long. Chidori jadi Egg Girl untuk hari tu. (Turun pangkat dari jurugambar jadi Egg Girl pulak) After that day, hidup Chidori turn back tu normal.
Hari Sukan dijalankan pada hari Sabtu minggu seterusnya (10 July 2010). Rumah Crevan dapat tempat pertama and Rea tempat kedua. Chidori jadi pembawa bunga mangga pulak hari tu. Kena pakai net and crown yang biasa pengantin guna. Okka san lah yang pergi sewa crown and net tu dengan kawan dia. Tak pepasal jer Chidori jadi Hime sama pulak hari tu. Lagi perkara yang memalukan. *sorok muka bawah bantal*
And now...hehe. Sampailah masa untuk Chidori cerita pasal anime pulak. Rabu lepas, Chidori tengok the last episode of my fav anime, Romeo X Juliet. And sepanjang Chidori tengok episode terakhir, Chidori goes "WHAT?!!IS THIS A JOKE? IT'S NOT FUNNY!!"
Romeo and Juliet, it's a very sweet love story that take place at a floated country Neo Verona. Once upon a time, a bad prince, named Prince Montague killed all Capulet house members to rule Neo Verona with the escaping of the daughter of Capulet, Juliet Fiamanta Asto de Capulet.
14 years have passed and Juliet has allready forgotten about her past and her identity. She hide her identity and claimed as Oden and 'Red Whirldwind'. But then, she meet with Romeo Cantabento de Montague. And their star-crossed love story begins. Skip, Skip, Skip.
At the end, Juliet faced a cruel fate where she has to gave up her life to save Noe Verona. She have to offer her life to a tree, Escalus. Escalus is some kind of power that allowed Neo Verona to floa in the air. But then, Escalus life will meets it's end and a new seed is planted on the only Capulet house member, Juliet. Juliet is ready to gave up her life to protect Neo Verona when Romeo's waved her heart. All the sudden, she wanted to life. But then, the guardiant of Escalus, Ophelia, forced her to sacrifice her life and the battle between man and nature begins..

Romeo tried to save Juliet.

Juliet is trapped inside Escalus.

Curio and Fransisco is going to a fight.

Romeo's big brother (the long lost one..) joins the fun.
When Juliet is finally free, Romeo said that she will no longer bound to the so-called fate nor Escalus. But Ophelia still not finished. She tried to have Juliet and finally, Romeo strike her straight to her heart(if, she even have one), and she died. But when Juliet woke up, she saw her nightmare. Romeo was strike by Escalus branchs through his body. There's no way Romeo is gonna survive after that kind of attack.

That's got to be hurt!

This is the moment of sadness where Romeo claimed that he was happy to live in a world where Juliet lived. He was happy to felt the feeling of falling in love. And then, the moment of tears when Romeo said " Juliet..I can no longer speak your name..I can no longer see your face..Julie-"

..and he died. I was like.."WHAT?! ROMEO DIED?!"
Juliet asked Romeo to speak her name once again but that is impossible. "You're so cold" Juliet said and then she recalled that Romeo always keep what they have vowed. "It life or death, we will always be together.."
She asked Tybalt, Curio and Fransisco to leave. Then, before she sacrifice herself, she hold Romeo's hand and said "I love you. We'll never be apart"
Neo Verona fall to the ocean and a new country begin. Their family always remember about the love story and the most kawaii thing is when Tybalt said that Romeo is his little brother. It's kinda schoking. And they lived with peace and joy.


Bagi Chidori, agak mengejutkan ending anime tu. Chidori expect for Romeo and Juliet to builed a new world where Montague and Capulet to lives as one. But the dream did not come true after all. Kinda sad.
video

This is the opening theme for Romeo X Juliet. It's my fav song now. So sweet! Jaa neh!

Tuesday, July 6, 2010

An Update for Whole Two Weeks!


Konichiwa!
Mosh mosh minna san!
Dah dua minggu Chidori tak update blog. Chidori busy sepanjang minggu. Boleh dikatakan dalam dua minggu ni, macam-macam dah jadi. Macam naik roler coster pulak. Sekejap gembira, pastu takut pulak, and then gelabah, next penat also lots of others lah.
Biar Chidori story apa yang dah berlaku sepanjang dua minggu ini! Chiang!

Hari pertama sekolah,Isnin (28/Jun/2010)


Kelas Chidori dah dipilih oleh Puan Fatimah (Our homeroom teacher),untuk buat sketsa. Skrip, dialog, bahan-bahan, semuanya dah ada. Kitaorang cuma perlu bergerak saja. Bahan-bahan dah pun disiap sediakan by Chidori, Ainun, Harukichi, Safy and Syarifah. Kitaorang berlakon satu sketsa yang bertajuk 'Kerjasama'. Agak menggelabah jugaklah classmate Chidori. Semuanya ketakutan.
Chidori pulak agak takut walaupun Chidori takkan tunjuk muka sebab, Chidori akan jadi MC untuk sketsa tu. Means, cuma suara Chidori je yang akan berkumandang. Hehe.
Masa on stage, adalah lawak yang berlaku such as,
1-Safy terjatuhkan payung yang dah Pn Fatimah ikat pada meja
2-Kertas yang Chidori pegang melayang ke lantai sampai Chidori kena tunduk pulak untuk amik kertas tu.
3-Yang Chidori rasa paling unlogical ialah bila Shieadefu ketawa masa sebut dialog dia sampai Pn Fatimah yang kat sebelah lagi in additional, Nana (prefect yang nakal) gelak separuh mati.
Nasib baik Chidori tak ketawa bergolek kat situ. Tapi, Chidori tetap ketawa sambil tutup mulut guna tudung. Tak nak bagi suara ketawa tu bergema kat mikrofon pulak.
But overall, everything goes and ends well!

Hari Rabu (30/Jun/2010)
Chidori dah ditakdirkan sejak azali lagi untuk pergi ke stadium yang tak jauh sangat dari sekolah Chidori untuk Pra Sukantara. Misinya cuma satu, kumpul sebanyak mata untuk rumah sukan Chidori that is, Rea(Biru of course). Macam sekolah lain, ada empat warna yang melambangkan rumah sukan kat sekolah Chidori. And that is..
1-Olson (Merah)
2-Rea (Biru) (All hail Rea! Rea!)
3-Schleman (Kuning)
4-Creaven (Hijau)
Semua nama0-nama rumah sukan ni diambil dari nama pengetua terawal sekolah Chidori.
And so, petang tu, Chidori 'diiringi' lima orang classmate, pergilah ke Stadium dengan perasaan yang totally flat. Itupun sampai lambat. Cuaca panas, siapa yang semangat nak bersukan.
Tapi sebab niey final year, kitaorang just go with the flow lah.
Sesampai je kat sana, Chidori dihidangkan dengan 'santapan' fizikal yang sangat 'enak' that is, lumba lari seramai lapan orang. Jaraknya, 200 meter.
Acara yang Chidori paling tak minat.
Masa tengok tomodachi lari, sempat jugak Chidori bersorak. "Run for Rea!"
Statement baru tu! All from Chidori.
Tak lama lepas tu, sampailah turn Chidori. Chidori pun pergilah get ready kat garisan. Sebab kitaorang berlari ikut urutan kelas, Chidori dapatlah berlari dengan classmate. Semuanya berjanji separuh mati untuk lari sama-sama. Tapi Chidori dah tahu tu semua tipu aja. So baik jangan janji apa-apa.
Chidori lari dengan baik dan lajunya, tapi masa Chidori almost nak dapat nombor dua, tudung Chidori bergerak dari asalnya, Chidori on the spot berhenti and betulkan tudung.
Masa tu lah, Chidori nampak Ainun berlari sambil pegang baju and menjerit "AAAA!"
The only thought in my mind at the moment is, "Apa hal pulak dia ni?"
At the end, Chidori dapat nombor tiga. Okaylah kut.
Acara lompat jauh pulak, dapat 0 markah terus. Rasa macam Nobita pulak.

Hari Khamis (1/July 2010)
Hari Khamis, kitaorang betul-betulenjoy.Hari Koperasi dan Hari Koko dijalankan serentak. Seharian kitaorang habiskan masa berseronok. Setiap kelas organized satu atau lebih gerai untuk my schoolmate shooping. Hari Koperasilah katakan. Berbelanja sakan.
Not only gerai but also Haunted Class, Game House and Jungle Of Hope pun dibuka. Kelas yang terbabit akan kosongkan kelas masing-masing and hias kelas diaorang. For my class only, dah ada tiga booth yang digunakan. Well, dua booth and satu car park.
Separuh dari kelas Chidori bersetuju untuk buka tempat cuci kereta. And itulah yang diaorang buat.

See? Diaorang tengah cuci kereta yang cikgu hantar. Very nice of them..

And, Alia and the others jual makanan Jepun yang bernama Onagiri.

Sangat sedap tau!


And ada jugak classmate Chidori yang bukak gerai jual makanan manis and stuff. Chidori tak berapa minat bab makanan manis ni. So Chidori pun tak beli lah..




And Chidori spend the rest of the school day with Tsukasa. Sebab Chidori tak terlibat dalam apa-apa gerai so, Chidori enjoy jer!
Hari Sabtu and Ahad lepas pun ada events yang berlaku but, entry kali niey dah terlebih panjang so, Chidori shall skip it. Chidori akan post about a weeding that happen in the weekend. Dakara, minna san, please wait with full patience! Jaa neh!