THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Thursday, March 18, 2010

Sehabis Bicara Cinta...



Konichiwa minna san!
Chidori is back. And today I wanna talk about a very sad manga..
Tajuknya 'Sehabis Bicara Cinta'. Onni san yang beli mangga niey tahun lepas(rasanya) and Chidori dah habis baca cerita niey tahun lepas. And then, terus Chidori simpan manga ni sebab jalan ceritanya terlampaulah touching nya..
Tak sanggup nak baca lama-lama.
A few days after that, Chidori terus lupa pasal cerita tu. And tak pernah bukak-bukak lagi manga tu.
Tiga hari lepas, Chidori selongkar kotak pink yang isi semua buku manga Chidori. Masa tu Chidori tengah bersenang-lenang without any work..Atcually Chidori nak baca 'Under 18 End of Fear' tapi entah camner, Chidori terjumpa balik cerita 'Sehabis Bicara Cinta' tu. Chidori terus bukak and baca manga tu.
And apa yang Chidori boleh simpulkan ialah, biar berapa kali pun Chidori baca cerita tu, Chidori akan tetap sedih dengan ending cerita tu.



Serious, Chidori tak pernah baca manga sesedih niey..Cerita niey memang sangat sedih.
Kisahnyer ialah, mengenai sepasang kekasih iaitu Aki Hirose and Sakutaro Matsumoto.
Kisah yang sangat menyentuh hati terutama sekali bila Saku cuba keluarkan Aki dari hospital sampailah Aki mati sebab penyakit leukemia.
Cerita niey terdapat dalam 3 bentuk. Novel, Manga and Filem (Sekai no Chushin De, Ai Sakebu)
Karya Kyoichi Katayama(Penulis asal) and Kazui Kazumi(Pelukis). Filemnya pulak diarah by Isao Yukisada.



Chidori tak tahu kenapa baru-baru niey Chidori asyik tertengok cerita anime yang sedih ajer.
Tak lama dulu, Chidori tertengok cerita 'Samurai X'. Chidori jarang layan cerita tu. Onni san yang kadang-kadang tengok and entah naper, hari tu, Chidori tertengok pulak cerita tu. And episodenyer sangatlah sedih. Terutama sekali masa Kanshee Himura nak tinggalkan Cori and kata yang Battosai masih ada dalam diri dia..And bila Cori nangis, Chidori pun terus blah sebab terlampau sedih (and satu lagi sebab iklan...)



And semalam, Cerita Jigoku Shoujo season 2 (Jigoku Shoujo Futakomori)pulak start. Chidori memang dah tahu cerita tu sentiasa sedih terutama sekali part Ai Enma. But still sebab cerita tu ialah cerita fav Chidori, Chidori layanlah jugak. Ada seorang kawan Chidori kata dia sedih sesangat bila dia tengok kisah hidup Ai Enma sampai menangis. Chidori angguk ajer. Memang kisah hidup Ai Enma sedih habis.





Kisah Ai Enma niey terjadi lebih kurang 400 tahun dulu(in the anime lah). Ai Enma dibenci oleh ramai penduduk kampung dia. Lebih kepada ditakuti. Sebab Ai Enma ada kuasa yang buat diaorang pelik. Tapi cuma ada seorang saja yang tak takut dengan Ai Enma that is a boy called Sentarou or Xian Taro. Sentaro lah yang selalu protect Ai.
Masa umur Ai Enma 7 tahun, dia dah dipilih untuk dijadikan korban pada semangat gunung. And Sentarou lah yang sembunyikan Ai Enma selama tujuh tahun lamanya. Penduduk kampung semua ingat yang Ai Enma dah mati sebagai korban.
Tapi lepas tu, rahsia Ai pecah and penduduk kampung tangkap and 'belasah' Ai Enma. Sebagai menebus dosa, Sentarou disuruh menanam mayat Ai. Tengah Sentarou menangis, air mata dia menitik kena Ai Enma and Ai terus bangun. Sentarou terus dipaksa untuk tanam 'mayat' Ai. Bila Ai nampak aja Sentarou cuba tanam dia, Ai terus bersumpah yang dia benci Sentarou and semua penduduk kampung. Walaupun dia telah mati, dia tetap benci semua orang (which is the best part. And also part paling sedih..)
Tak lama lepas tu, Ai bangun dari kuburnya and bakar kampung tu dengan api yang entah datang dari mana. Sentarou, dapat lari sebab sebelum Ai sempat bakar kampung tu, dia dapat rasa something wrong and keluar dari kampung. Sentarou then bina Kuil Kanak-kanak Tujuh Tahun and Ai tak pernah tahu yang Sentarou terselamat sampailah dia terjumpa dengan Tsugumi Shibata. That is, anak cucu cicit Sentarou empat ratus tahun lepas tu and Ai cuba balas dendam pada anak cucu Sentarou pulak..



Banyak sebenarnyer anime yang sedih. Jigoku Shoujo Futakomori pun sedih at endingnyer bila Ai Enma kena hukum. Sangat kesian..*sobs*

1 comments:

Cherry Blossom From Garut said...

wow,that`s so cool...
i have a blog but if u want to see just open http://ciwalen41garut.blogspot.com/

thank you...